Responsive image

Autoexaminarea lunara a sanilor

Autoexaminare sani

Autoexaminarea lunara a sanilor este cea mai simpla si in acelasi timp comoda metoda de a descoperi prezenta unor eventuale tumori sau modificari la nivelul sanilor.

Desi marea majoritate a tumorilor de la nivelul sanilor sunt de natura benigna (necanceroasa), un procent important sunt tumori de natura maligna (aproximativ 20%).

 

 

Autoexaminarea minutioasa, regulata, sistematica a sanilor are mai multe avantaje:

  • Femeia ajunge sa-si cunoasca foarte bine sanii si va depista foarte repede orice eventuala modificare locala
  • Orice tumora va fi descoperita in stadiu incipient iar tratamentul va fi mai simplu, mai usor de suportat si cu sechele mult mai mici decat al aceleiasi tumori in stadiu avansat. De exemplu o tumora benigna de mici dimensiuni poate beneficia de tratament hormonal si se va evita interventia chirurgicala in majoritatea cazurilor. In cazul unei tumori maligne in stadiu incipient excizia tumorala va fi mai putin invalidanta si cu mai multe posibilitati de reconstructie.

 

Cum se procedeaza?

Sanii trebuie examinati o data pe luna, de preferat in aceeasi zi a lunii, dupa trecerea perioadei de menstruatie, cand sanii nu mai au tumefierea specifica acestei perioade hormonale.

Sanii se examineaza prin inspectie si palpare.

Inspectia presupune ca femeia sa stea dezbracata in fata oglinzii, preferabil in lumina naturala suficienta.

 

Pasul 1: Initial cu bratele relaxate pe langa corp, urmariti cu atentie forma si conturul sanului si al mamelonului.

Trebuie cautata orice modificare locala de volum, culoare, orice modificare de aspect al pielii, orice excrescenta sau retractie la nivelul sanului sau mamelonului. Orice scurgere de lichid sau sange la nivelul mamelonului este un semnal de alarma.

 

Pasul 2: Inspectarea se repeta cu ambele maini in sold, apoi cu ambele brate ridicate tinand palmele impreunate la ceafa.

Autopalparea se face cu mana opusa sanului care este examinat, in timp ce bratul de aceeasi parte este ridicat deasupa capului cu mana la ceafa.

Miscarile vor fi circulare si suficient de apasate pentru a simti tesuturile profunde.

 

Pasul 3: Palparea celor patru cadrane ale sanului

Imaginati-va ca sanul este impartit prin doua linii perpendiculare ce trec prin mamelon (una orizontala si una verticala), aceste linii delimitand arbitrar patru cadrane: supero-intern, supero-extern, infero-extern, infero-intern.

Examinarea trebuie sa cuprinda toate cele patru cadrane, si va incerca sa gaseasca orice posibila formatiune tumorala sau modificare de relief sau structura.

Atentie la cadranul supero-extern, unde glanda mamara are o prelungire naturala catre axila si care trebuie examinata catre aceasta zona!

 

Pasul 4: Examinarea portiunii centrale a sanului

Dupa examinarea celor patru cadrane descrise se trece la examinarea portiunii centrale, situata in spatele mamelonului.

Eventualele scurgeri la nivelul mamelonului in timpul palparii trebuie observate, dar nu se recomanda “mulgerea”excesiva a mamelonului.

 

Pasul 5: Examinarea axilei

In final palparea trebuie sa includa axila, unde este cautata prezenta unor eventuali noduli (ganglioni).

 

Pasul 6: Procedura se repeta in pozitie culcata si, evident, la sanul contralateral.

Autoexaminarea sanilor este o manevra simpla, rapida, usor de efectuat si care poate duce la identificarea precoce a unor eventuale probleme de sanatate la nivelul sanului.

In cazul in care identificati cea mai mica schimbare, mergeti de urgenta la medicul dvs curant. Cu cat tratamentul se va face mai din timp, cu atat va fi mai eficient.