Responsive image

Mituri despre botox

Botox

Mitul numarul 1: Buzele se maresc cu Botox

Fals! Toxina botulinica (botoxul) are rolul de a relaxa muschiul, nu pe acela de a-l umple sau de a da volum unui tesut. De fapt, buzele nu sunt o indicatie pentru injectarea de Botox / Dysport, pentru ca avem nevoie ca zona gurii sa fie cat mai mobila. In situatii foarte atent selectate, medicul estetician poate opta pentru injectarea de Botox in zona buzelor atunci cand vizeaza ridurile fine perpendiculare din jurul gurii. Insa in aceste situatii dozele de toxina botulinica sunt extrem de mici si injectarea se face cu prudenta. In cazul persoanelor care, prin natura meseriei, au nevoie de dexteritate si mobilitate a muschilor buzelor (actori, cantareti, crainici TV) injectarea buzelor cu Botox / Dysport este absolut contraindicata. Despre metode de marire si remodelare a buzelor puteti citi mai multe in pagina „Remodelarea buzelor cu acid hialuronic”

 

Mitul numarul 2: Botoxul anesteziaza zona in care este injectat

In niciun caz! Toxina botulinica blocheaza impulsul care vine dinspre creier catre muschi, efectul fiind relaxarea muschiului in jurul locului de injectare. Anestezie inseamna lipsa perceperii atingerii. Dupa injectarea cu botox, impulsul senzitiv dat de atingerea in zona respectiva va fi perceput absolut normal de catre receptorii din piele.

 

Mitul numarul 3: Ridurile dispar complet si intotdeauna cu Botox

Exista situatii in care ridurile dispar complet atunci cand sunt injectate cu Botox, insa aceasta situatie este valabila doar pentru persoanele mai tinere, la care modificarile din piele in zona unde se formeaza pliurile, nu au apucat sa se instaleze. Daca ridurile sunt deja formate, si eventual sunt chiar adanci, Botoxul singur nu poate face miracole: el va atentua, dar nu va putea elimina complet, de la prima sedinta, toate ridurile. Injectarile ulterioare vor imbunatati rezultatele. Pentru rezultate excelente chiar de la prima sedinta de injectare, tratamentul cu botox se poate combina cu injectarea de fillere, dezavantajul fiind desigur, un pret mai mare pentru un astfel de tratament combinat. Pentru detalii citeste si „Tratamentul combinat al ridurilor”.

 

Mitul numarul 4: Botoxul da fetei un aspect nenatural

Orice procedura are indicatii si limite. Daca se incearca fortarea acestora prin injectarea unor cantitati prea mari de substanta, sunt sanse foarte mari ca rezultatul sa fie un aspect nenatural. Insa, daca se respecta cantitatile si schemele de tratament rezultatul va fi un aspect al fetei in mod evident imbunatatit: o fata mai luminoasa, cu aspect odihnit si in acelasi timp natural. Pacienta sau pacientul trebuie sa inteleaga ca uneori un rid neeliminat complet, ci doar atenuat, este de preferat unui aspect impietrit sau artificial al fetei. Un medic responsabil va explica intotdeauna pacientului acest lucru oferind solutii alternative, in functie de situatie.

 

Mitul numarul 5: Ridurile sunt mult mai accentuate dupa incetarea tratamentului cu Botox

Este o impresie falsa. Concomitent cu inaintarea in varsta si cu modificarile specifice de imbatranire a tesuturilor, este clar ca si ridurile se accentueaza lent si progresiv. Injectiile cu Botox/Dysport nu induc imbatranirea precoce, din contra, ele amelioreaza complet sau partial ridurile in zona respectiva prin neutralizarea contractiei musculaturii. In acelasi timp, factori precum radiatiile solare, pierderea elasticitatii pielii, gravitatia, scaderea troficitatii pielii si a tesuturilor de dedesubt continua sa adanceasca vechile riduri sau sa produca unele noi. Efectele tratamentului cu Botox sunt complet reversibile si dupa neutralizarea completa a substantei de catre organism, muschiul respectiv isi revine la contractilitatea anterioara procedurii.

Daca, spre exemplu, renuntam sa repetam tratamentul dupa o singura injectare, in aproximativ 6 luni se revine la aspectul initial, fara schimbari ale ridurilor si fizionomiei anterioare injectarii. In cazul in care renuntam dupa multi ani la tratamentul cu toxina botulinica schimbarea fizionomiei si agravarea ridurilor este doar aparent mai mare, de fapt este evolutia reala a aspectului ridurilor ca si cum n-am fi facut tratamentul respectiv in toti anii respectivi. Modificarea pare mai mare din cauza ca se trece brusc de la un aspect mai intins al fetei la unul mai ridat.

 

Mitul numarul 6: Botoxul este o otrava/ imi otraveste organismul

Toxina botulinica este folosita in scop cosmetic in concentratii de 100 de ori mai mici decat cea mai mica doza care ar putea dauna organismului. Efectul este strict local, nu exista efecte generale. Toxina botulinica este folosita cu succes si in scop de tratament in numeroase specialitati medicale (neurologie, stomatologie, ortopedie etc) – situatie in care dozele folosite uzual sunt superioare celor pentru tratamentul ridurilor. Trebuie doar sa aveti grija ca injectarea sa fie facuta de un medic cu pregatirea necesara unui astfel de procedeu.