Responsive image

Obstructia nazala: cauze chirurgicale

02_flux_si_sept - Copy

Tratamentul chirurgical al obstructiei nazale (avand consecinta respiratia pe nas dificila sau chiar imposibila) se face diferentiat, in functie de etiologie. Cauzele pot avea rezolvare medicala sau chirurgicala.

Cauzele medicale cuprind toate afectiunile locale ce pot fi tratate medicamentos – spre exemplu alergii, inflamatii, infectii etc – si nu fac obiectul acestui articol. Cauzele de natura chirurgicala se refera la acele situatii in care cauza problemelor de respiratie nazala este permanenta, nu este influentata de tratament si este data de o modificare a anatomiei intranazale. In foarte multe situatii exista un mecanism mixt.

Revenind la cauzele de natura chirurgicala, este gresit a trata toate cazurile de “nas infundat” exclusiv ca deviatie de sept pentru ca rezultatul va fi departe de cel urmarit. Chiar si in prezenta unei deviatii de sept rezolvate chirurgical corect, disfunctia respiratorie poate persista daca sunt neglijate celelalte cauze de obstructie respiratorie la nivelul nasului. Pe de alta parte, in cazul multor persoane deviatia de sept este asimptomatica, deoarece celelalte structuri anatomice implicate in mentinerea unui flux de aer corespunzator compenseaza functional deviatia de sept.

Asadar, mangementul corect al obstructiei aeriene nazale presupune inspectia si inventarierea a celor patru cauze anatomice principale de care depinde fluxul de aer la nivelul nasului:

1. valva interna

2. valva externa

3. septul nazal

4. cornetele nazale

 

1. Valva nazala interna reprezinta unghiul dintre cartilajul triunghiular (peretele lateral al treimii medii a piramidei nazale) si cartilajul septal. In mod normal acest unghi este de 10-15 grade, unghi care asigura un flux aerian suficient. Cand acest unghi este de 5 grade sau mai mic, disfunctia respiratorie este importanta. Valva nazala interna este o structura extrem de importanta in respiratia nazala, de aceea ea trebuie pastrata si sau reconstruita in timpul rinoplastiei sau a septoplastiei. Anatomia tridimensionala a scheletului cartilaginos nazal face posibila trecerea normala aerului la nivelul nasului.

 

2. Valva nazala externa este situata in treimea caudala a nasului, mai precis la deschiderea narii, constituentul ei principal fiind cartilajul alar. Daca acest cartilaj are rezistenta suficienta, el va fi in stare sa mentinanaradeschisa contra presiunii negative care se creeaza in inspiratie. Daca nu, cartilajul necesita o procedura plastica de intarire.

 

3. Septul nazal este o structura plana osteo-cartilaginoasa, situata in mod normal pe linia mediana in plan antero-posterior si desparte cele doua fose nazale. Orice cauza ce determina devierea septului din pozitia lui anatomica sau orice deformare a sa (post-traumatica sau congenitala) poate produce tulburari de flux circulator al aerului si disconfort in respiratie.

 

4. Cornetele nazale, cate trei pentru fiecare fosa nazala, sunt structuri osoase invelite de o mucoasa intens vascularizata. Sunt situate pe peretele lateral al fosei nazale. Prin mecanisme de vasodilatatie-vasoconstrictie a mucoasei se realizeaza cresterea, respectiv reducerea volumului, ceea ce duce la reglarea fluxului de aer. In conditii patologice, hipertrofia cronica duce la disfunctii respiratorii. Studiile au aratat ca in cele mai multe cazuri extremitatea distala a cornetului inferior este cel mai adesea implicata in simptomatologia “nasului infundat” cronic.

 

Dupa identificarea cauzelor de disfunctionalitate respiratorie, medicul va “personaliza” tratamentul reconstructiv astfel ca in final sa se obtina un maxim de beneficiu posibil.