Responsive image

Reconstructia de san dupa excizia tumorilor

Reconstructie bilaterala sani dupa tumora

Tumorile de san, fie ele benigne sau maligne, sunt o patologie frecvent intalnita si totodata puternic traumatizanta pentru o femeie. Pentru ca sanii sunt un simbol important al feminitatii, o operatie precum excizia tumorii sau mastectomia pot avea un impact dramatic asupra stimei de sine a pacientei, asupra felului in care o femeie isi percepe propriul corp si propria feminitate.

In practica curenta impamantenita in Romania, pacientele cu tumori la nivelul sanilor se adreseaza mai multor categorii de medici  – de la ginecologi, la chirurgi generalisti, la endocrinologi sau oncologi – dar, din pacate, mai rar se adreseaza si chirurgului plastician. Spunem din pacate pentru ca exista categorii de paciente la care sanul tumoral poate beneficia de tratamente reconstructive (concomitente cu operatia de excizie sau la distanta in timp) cu efecte estetice extraordinare, ce pot reduce trauma psihologica resimtita de femeie. Sigur, rezultatul final al unei astfel de intervenii reconstructive este inferior rezultatului unei interventii estetice (care se realizeaza la pacienti sanatosi) dar cu certitudine va fi superior unei amputatii de san clasice.

In tarile cu nivel de viata ridicat numarul pacientelor care se adreseaza chirurgului plastician pentru reconstructia de san este in crestere absoluta in ultimii douazeci de ani, de aceea noi procedee chirurgicale sunt descrise in permanenta iar operatiile deja existente sunt imbunatatite continuu. In Romania, procentul pacientelor care apeleaza la reconstructia de san, desi in crestere, este mult sub nivelul din Europa sau Statele Unite.

Pacientele care apeleaza la reconstructia de san sunt de obicei femei cu un nivel de educatie mediu-superior, care isi cunosc corpul si sunt constiente de posibilitatea aparitiei afectiunilor la nivelul sanului, de aceea se controleaza periodic si isi depisteaza din timp orice formatiune tumorala aparuta. Cu cat tumora descoperita este mai precoce, cu atat segmentul de san care va fi scos va fi mai mic, iar in cazul in care este nevoie de reconstructie vor exista mai multe posibilitati de alegere si mai putini timpi operatori pentru un rezultat cat mai aproape de aspectul natural.

Ce ar trebui sa faca si ce trebuie sa stie o pacienta cu tumora de san?

In toate cazurile de tumora, prioritatea este obligatoriu rezolvarea problemei primare (tumora), reconstructia fiind pe locul secund. Pacienta trebuie sa stie ca o operatie de reconstructie poate avea loc fie concomitent cu operatia de excizie, fie la distanta in timp, dupa vindecarea interventiei de excizie.

In cazul in care i se stabileste indicatia de operatie, pacienta care doreste sa apeleze la reconstructie trebuie sa intrebe medicul despre toate variantele de reconstructie, cu avantajele si dezavantajele ei si despre momentul optim pentru reconstructie.

Alternativ, ea poate cere chirurgului curant ca echipa operatorie sa includa si un plastician care sa se ocupe de timpul reconstructiv. In cazurile in care acest lucru nu este posibil, ramane solutia ca etapa reconstructiva sa se faca la distanta, dupa vindecarea interventiei de excizie.

Reconstructia imediata se realizeaza in urmatoarele cazuri:

  • Tumori benigne de mari dimensiuni
  • Tumori benigne multiple, recidivante
  • Tumori maligne in stadii incipiente (care statistic au rata mica de recidive)
  • Predispozitie genetica de cancer mamar, mastectomia facandu-se la cerere si in scop profilactic

Reconstructia la distanta se realizeaza in situatiile urmatoare:

  • Cand in momentul mastectomiei nu exista certitudine de vindecare
  • Cand tumora stadiul tumorii nu permite reconstructia imediata
  • Cand tumora primara a fost insotita de infectii locale
  • Cand, dintr-un motiv sau altul, a fost omisa reconstructia la momentul exciziei

Studiu de caz

Exemplificam operatia de reconstructie de san dupa excizie cu cazul unei paciente de 38 de ani, cu tumori benigne multiple recidivate la ambii sani, pentru care a fost operata de mai multe ori.

In urma operatiilor anterioare ramane cu asimetrie de volum si pozitie a sanilor,  si cu o retractie supero-externa a mamelonului pe partea stanga datorita unui tesut cicatricial. Pacienta a acceptat mastectomia bilaterala subcutanata (excizia completa a glandelor mamare cu pastrarea pielii si a mamelonului) dupa esecul a nu mai putin de 5 interventii conservative.

Fotografiile din postoperator ne arata aspectul final la un an de la interventia reconstructiva cu implante mamare concomitenta mastectomiei, cu simetrizarea volumului sanilor si a pliului inframamar. Retractia supero-externa a mamelonului datorita cicatricii anterioare este mai putin accentuata decat inainte de reconstructie. Sensibilitatea mamelonului a fost pastrata complet (vezi fotografie).

Evident ca nu pentru orice caz de tumora la nivelul sanului ar trebui practicata inlaturarea glandei mamare in intregime si reconstructia cu implante, dar cazuri atent selectionate precum cel de sus pot beneficia de un tratament cu rezultat maxim din punctul de vedere al raportului curabilitate-aspect final.