Abdominoplastia

Abdominoplastia inseamna indepartarea chirurgicala a excesului de piele si grasime subiacenta de la nivelul abdomenului.

Abdominoplastia este o metoda de conturare a corpului, in niciun caz o metoda de slabit. Tratamentul obezitatii, respectiv scaderea in greutate se face in echipa multidisciplinara, ce poate include medic de nutritie si metabolism, endocrinolog, medic de recuperare, chirurg generalist si chirurg plastician.

Ca regula generala, este bine ca pacientul sau pacienta sa se prezinte la plastician dupa ce a pierdut in greutate si are o greutate, un metabolism si un status biologic stabil.

Dupa scaderi masive in greutate, mai ales daca acestea au avut loc intr-un interval relativ scurt de timp, raman excese de piele, care pe de o parte sunt inestetice si cateodata didmorfice, iar pe de alta parte ingreuneaza miscarile si viata de zi cu zi.

O alta categorie de persoane candidate la abdominoplastie sunt femeile care raman cu exces tegumentar, exces ce nu se poate retrage complet datorita insuficientei elasticitati a pielii si datorita surplusului de grasime.

In anumite cazuri abdominoplastia include si refacerea tonicitatii peretelui muscular si/sau schimbarea pozitiei ombilicului, alteori se poate asocia cu liposuctia dar trebuie stiut ca aceasta ultima asociere este insotita de cresterea ratei complicatiilor postoperatorii.

Interventie. Pre si post operator.

Analizele preoperatorii trebuie sa confirme un status biologic normal.

Fumatul, dietele drastice si excesive de slabire in scurt timp inainte de operatie, aportul de alimente bogate in vitamina E, anticonceptionalele, medicatia care creste riscul de sangerare, corticoterapia – toti acesti factori cresc riscul de complicatii si intarzie vindecarea.

Abdominoplastia este o operatie de amploare, de aceea se face numai sub anestezie generala.

In general vindecarea primara are loc in doua saptamani daca se respecta indicatiile de repaus relativ si evitarea efortului fizic excesiv. Drenurile sunt de cele mai multe ori necesare.

Rezultatul operatiei este vizibil imediat, iar schimbarea formei corpului este indiscutabila. Odata cu remisia edemului postoperator aspectul abdomenului si al siluetei se imbunatateste si mai mult.

Cicatrici

Cicatricile postoperatorii sunt de obicei mari, pe cat posibil ele sunt ascunse in pliuri de flexie ale pielii si sub linia lenjeriei. Lungimea cicatricilor este direct proportionala cu cantitatea de piele si de grasime care a fost inlaturata. Rezultatul este durabil daca se mentine o greutate stabila, altfel sortul cutaneo-grasos se va reface.

Complicatii

Complicatiile imediate sunt sangerarea, hematomul, seromul, suferinta vasculara a tegumentelor, vindecarea intarziata. Complicatiile trombembolice sunt cele mai serioase, iar tratamentul lor incepe cu profilaxia dinainte de operatie si continua prin manevre si medicamentatie specifica intra- si postoperator.

Complicatiile tardive sunt cicatrici inestetice sau cheloide, conusuri de rotatie nerezolvate de retractia cicatriciala si pot necesita corectii chirurgicale.