Chirurgia pleoapelor (blefaroplastie)

Aspectul tanar, placut al pleoapelor este dat de o trecere lina, fara incretituri de la nivelul sprancenei catre pleoapa superioara, respectiv de la pleoapa inferioara catre obraz.

Prin pierderea elasticitatii si tonicitatii tesuturilor pleoapelor (piele, muschi) asociat sau nu cu modificari cantitative ale grasimii profunde din acesta regiune, fata capata un aspect trist, imbatranit, obosit – aspect disconcordant cu starea psihica generala.

Prin blefaroplastie, se inlatura excesul de piele si de grasime din jurul ochilor, redandu-se ochilor si intregii fete un aspect tineresc.

Vindecarea dupa operatia de chirurgie a pleoapelor este rapida si rezultatul este spectaculos: o privire senina si un aspect mai tanar al fetei.

Generalitati despre blefaroplastie

Blefaroplastia (chirurgia pleoapelor) este o operatie care a evoluat enorm in ultimii ani. Daca initial blefaroplastia se limita strict la excizia unui exces de piele cu sau fara muschiul subiacent, ulterior tehnicile au evoluat catre managementul grasimii periorbitale profunde, iar in prezent tehnicile moderne considera blefaroplastia “clasica” doar o componenta partiala in cadrul chirurgiei periorbitale.

Mai exact, pleoapele nu sunt evaluate si respectiv considerate ca structura aparte, ci ele se integreaza intr-un complex de formatiuni anatomice (spranceana, pleoape, jonctiunea cu obrazul). Fiecare dintre aceste structuri anatomice sunt evaluate minutios la consultatie, atat ca pozitie, cat si ca modificari de structura, iar bilantul final decide scopul, tehnica si amploarea interventiei.

O persoana cu o pozitie normala a sprancenei si a jonctiunii cu obrazul va beneficia de o tehnica diferita fata de o persoana in care aceste structuri au migrat gravitational – vorbim de un lifting periorbital asociat managerizarii excesului eventual de piele, muschi si grasime la nivelul pleoapelor.

Contraindicatii

Contraindicatiile blefaroplastiei sunt: inflamatii si infectii locale, boli autoimune, diabet, glaucom, dezlipire de retina.

Contraindicatii relative (asociate cu risc crescut de complicatii): rozaceea, sindromul ochiului uscat, blefarospasmul benign esential.

Procedura. Pre si postoperator.

Analizele preoperatorii sunt cele uzuale iar investigatiile de baza pot include si un test de lacrimare pentru evidentierea unui sindrom subclinic de ochi uscat.

Anestezia poate fi generala sau locala potentata intravenos in functie de procedeul care se decide.

Imediat postoperator pleoapele sunt edematiate (umflate) si cu echimoze, fenomene care se remit treptat in aproximativ 12 zile. Un usor edem poate persista si mai mult timp.

Cicatricile postoperatorii sunt plasate in pliurile de flexie si sunt foarte bine camuflate. Materialele de sutura sunt foarte subtiri si foarte bune calitativ pentru un rezultat maxim.

Vindecarea primara are loc in aproximativ o saptamana.

Postoperator este necesar repaus relativ si aplicarea de gheata local pentru diminuarea edemului si colir antiinflamator in caz de senzatie de mancarime locala.

Complicatii

Complicatiile sunt rare dar trebuie sa fie cunoscute de candidatul sau candidata la blefaroplastie: hemoragie, hematom, serom, edem prelungit local. Cele la distanta: asimetrie, cicatrici vizibile, ptoza palpebrala, ectropion (pot fi evitate cand blefaroplastia este insotita de liftingul periorbital).