Termenul de ginecomastie se refera la existenta unei glande mamare dezvoltata in exces la barbat – fie unilateral, fie bilateral.
Chiar daca este o problema benigna (necanceroasa), ginecomastia este in general asociata cu un aspect efeminat, fapt ce determina probleme psihologice pentru pacient.
Ginecomastia poate fi asociata unor probleme de sanatate coexistente care determina dezechilibre hormonale (afectiuni endocrine, afectiuni congenitale, boli sistemice, tratamente medicamentoase etc) dar in aproximativ o treime din cazuri nu poate fi depistata nici o cauza.
Investigatiile preoperatorii sunt mai complexe decat in cazul altor interventii si necesita un consult multidisciplinar. Chiar in cazul descoperirii cauzei si instituirii tratamentului adecvat, aspectul ginecomastiei poate ramane neschimbat, mai ales daca afectiunea este veche.
Procedura
Tratamentul estetic al ginecomastiei este chirurgical, se face sub anestezie generala pentru un confort maxim, consta in excizia tesutului glandular hipertrofic si/sau lipoaspiratie.
Atitudinea optima de tratament se stabileste la consultatia preoperatorie in functie de situatia locala (predominenta tesutului glandular fibros sau predominenta tesutului grasos). In cazuri extreme poate fi necesara si inlaturarea de piele asemanator reductiei mamare la femei, dar asemenea situatii sunt rarisime.
Postoperator se poarta un tricou elastic compresiv timp de minim 6 saptamani. Rezultatul operatiei este bun, dar aspectul final este evident mai tarziu in cazul liposuctiei. Cicatricile in cazul liposuctiei sunt minore (maxim 5 mm in pliul inframamar) iar in cazul exciziei de tesut glandular sunt situate la marginea inferioara a areolei.