Chirurgia urechilor (otoplastie)

Chirurgia estetica a urechii se poate adresa pavilionului auricular in cazul urechilor decolate (clapauge) sau lobulului auricular cand se doreste schimbarea formei sau reconstructia acestuia.

Pavilionul auricular are rol nu numai estetic, ci si functional in captarea undelor sonore (auz). Ideal, o fata armonioasa presupune simetria pavilioanelor auriculare, pavilioane care, privite frontal, se vad partial: marginea externa (helixul in termeni medicali) este tangent lateral la curbura interna (antehelix). Orientarea prea anterioara a pavilionului auricular poate fi corectata chirurgical.

Urechile decolate sunt adesea o sursa de nemultumire atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cel mai frecvent pacientii se adreseaza chirurgului estetician pentru ca urechile “se vad prea mult din fata”.

Exista multiple proceduri locale prin care se reface fie forma cartilajului, fie pozitia acestuia in raport cu craniul, fie combinat. In anumite cazuri poate fi necesara inlaturarea unui surplus de tesut. Alegerea finala a conduitei chirurgicale se stabileste la consultatie.

Interventie

Otoplastia este o interventie care se poate adresa si copilului cu varsta peste 6 ani (in acest caz parintele sau tutorele legal trebuie sa fie de fata la consultatie si la internare) iar operatia se va efectua in acest caz sub anestezie generala datorita gradului mai mic de cooperare al copilului.

In cazul adultilor operatia se face sub anestezie locala cu potentare intravenoasa (analgo-sedare).

Incizia se face in santul din spatele urechii astfel incat nu va fi vizibila la vederea din fata si lateral. La vederea din spate cicatricea postoperatorie este camuflata in pliul cutanat.

Postoperator

Vindecarea primara a pielii se face in aproximativ 12 zile iar vindecarea primara a cartilajului in noua pozitie in 3-4 saptamani. Un grad redus de edem poate persista cateva luni pana la vindecarea definitiva.

O bentita elastica nu foarte stramta, lata cat pavilionul urechii, este necesara atat la copii, cat si la adulti. Ea se va purta in timpul zilei si noaptea si are atat rol de consolidare a rezultatului operatiei, cat si de prevenire a traumatismelor locale care pot duce la ruperea suturilor din interior. Se vor evita traumatismele locale si expunerea la temperaturi extreme (frig, caldura excesiva), efortul fizic excesiv (sport).

Complicatii

Complicatiile imediate ale otoplastiei sunt cele comune oricarei interventii chirurgicale: hematom, serom, infectie, suferinta vasculara partiala a tegumentelor. Amortirea partiala a urechii nu este considerata complicatie, ea fiind consecinta disectiei din timpul operatiei (este temporara).

Complicatiile tardive pot fi cicatrici vicioase/cheloide, hipercorectii, asimetrii partiale si revenirea pavilionului intr-o pozitie intermediara sau chiar initiala (foarte rar). Ultimele se datoreaza fie unei cicatrizari imprevizibile, fie ruperii unui fir de sutura. In aceste cazuri este necesara reinterventia pentru restabilirea simetriei.