Liftingul facial si cervical

Pe masura ce inaintam in varsta apar modificari progresive in structura pielii, a grasimii si a muschilor fetei si gatului. Pielea isi pierde elasticitatea, grasimea se atrofiaza, muschii pierd din tonicitate iar septurile fibroase de sustinere (care reprezinta scheletul de sustinere al acestor straturi anatomice) se intind sub actiunea continua a gravitatiei.

Astfel, fata incepe sa “cada”, tesuturile moi ale fetei pierd volum, migreaza inferior si apar riduri. Aceste modificari sunt universale, indiferent de sex sau rasa, dar uneori pot surveni mai repede si pot conferi un aspect exterior mult mai imbatranit si mai obosit comparativ cu varsta biologica. Schimbari similare au loc si dupa scaderi masive in greutate.

Liftingul facial si/sau cervical este o interventie chirurgicala ce isi propune repozitionarea tesuturilor moi ale fetei avand ca efect reconturarea si restaurarea formei fetei si diminuarea ridurilor.

In trecut, operatia era centrata pe intinderea pielii la nivelul fetei si diminuarea consecutiva a ridurilor, insa rezultatul era de scurta durata si cu un aspect nenatural, cu stigmat de “fata operata”.

Tehnicile moderne de chirurgie estetica au schimbat conceptul interventiei – in prezent au ca obiectiv principal repozitionarea tesuturilor profunde si reconstructia volumetrica a fetei (cu diminuarea consecutiva a ridurilor). Pielea se re-aseaza peste structurile subiacente remodelate fara nici un pic de tractiune, iar excesul se inlatura, astfel incat aspectul de facies operat este de domeniul trecutului.

Liftingul facial si/sau cervical nu este o operatie standard, exista numeroase tehnici avand fiecare avantajele si limitarile lor, iar alegerea conduitei operatorii (si implicit localizarea inciziilor) se face la consultatie.

Fata si gatul trebuie privite ca un tot unitar si, cand este cazul, tehnica operatorie se va adresa ambelor regiuni. O fata “ridicata” va arata disgratios langa un gat imbatranit si invers. Liftingul facial se poate asocia cu blefaroplastie iar liftingul cervical poate include si un procedeu de liposuctie.

Contraindicatii

Contraindicatiile liftingului sunt starea de sanatate necorespunzatoare, infectii si inflamatii, boli autoimune.

Fumatul, medicatia sau suplimentele alimentare care cresc sangerarea trebuie intrerupte cu minim doua saptamani inainte de operatie pentru a diminua riscul de complicatii.

Interventie si postoperator

Anestezia este generala pentru un confort maxim.

Imediat postoperator fata este edematiata (umflata), edemul fiind maxim in primele 3 zile apoi scade progresiv.

In functie de procedeu pot fi plasate tuburi de dren pentru primele zile.

Vindecarea primara are loc in circa 12 zile, data la care sunt inlaturate firele de sutura. O amorteala temporara este explicabila.

Aspectul final se consolideaza in 6 luni.

Pe cat posibil, cicatricile postoperatorii sunt plasate in par sau la limita cu parul si in pliurile cu urechea, ele fiind greu vizibile dupa vindecarea completa.

Complicatii

Complicatii posibile dupa lifting sunt: sangerare si hematom, serom, necroze tegumentare, infectie, leziuni de nerv facial. Complicatii tardive sunt asimetrii si imperfectiuni locale care pot necesita mici retusuri.