Liposuctia

Liposuctia sau lipoaspiratia este o metoda de conturare a trupului prin care sunt indepartate depozitele de grasime din anumite zone.

Trebuie subliniat de la inceput faptul ca liposuctia (ca si abdominoplastia de altfel) nu este o metoda de slabit. Liposuctia se adreseaza depozitelor de grasime bine localizate, rezistente la dieta si la regim sportiv, depozite care tin de conformatia organismului (pot fi sau nu ereditare).

Zonele cel mai des solicitate sunt abdomenul, zona externa a coapselor, flancurile, dar nu sunt rare nici fata interna a coapselor, fata interna a genunchilor, zona submandibulara, zonele de la periferia glandei mamare (necesare cateodata dupa reductii mamare sau ginecomastie).

In general, liposuctia se adreseaza unei persoane tinere, sanatoase, cu greutate normala si cu piele asa- zis “de buna calitate”: piele elastica, trofica, fara vergeturi, fara semne de inflamatii acute sau cronice.

Interventie

Procedeul lipoabsorbtiei presupune indepartarea unui volum mai mare sau mai mic de grasime, volum care se afla sub piele. De aici rezulta un surplus temporar de piele, surplus care dispare prin contractarea fibrelor elastice din derm. O piele saraca in fibre elastice nu se va retracta chiar daca se vor purta conformatoarele elastice speciale iar rezultatul nu va fi cel asteptat.

Operatia se face in stare perfecta de sanatate, in afara perioadei de menstruatie in cazul femeilor si in absenta oricarui tratament cu efect anticoagulant.

Anestezia se stabileste in functie de zona tratata. Pentru confortul maxim al pacientului/pacientei este de preferat anestezia generala. Rahianestezia sau chiar anestezia locala sunt optiuni in cazuri aparte.

Procedeul presupune o prima etapa in care zonele marcate preoperator sunt infiltrate cu o solutie salina vasoconstrictoare. In cea de-a doua etapa are loc remodelarea propriu-zisa prin extragerea grasimii cu ajutorul unui aspirator special. Inciziile (si implicit cicatricile) sunt infime si sunt situate in zone mai putin vizibile. Imediat dupa operatie se va purta o imbracaminte elastica speciala 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Rezultatul nu se vede imediat datorita infiltratului care a fost introdus in timpul procedurii si datorita edemului dat de procedura in sine.

Aceste fenomene se remit progresiv in 7-10 zile dar efectul final cu retractia completa a pielii se vad dupa 4-6 luni.

Zonele tratate vor fi usor dureroase in postoperator. Usoare fenomene de amorteala a pielii sunt explicabile si pasagere.

Complicatii

Lipoaspiratia este o operatie care nu este lipsita de riscuri. Cel mai important risc este cel de boala trombotica ce poate duce inclusiv la trombembolism pulmonar cu risc vital.

Din aceasta cauza se iau numeroase masuri de prevenire pre-, intra- si postoperatorii, de la medicatie, manevre si pansamente speciale, la exercitii fizice. Riscul de trombembolie este si cel care determina limitarea tratamentului prea extensiv intr-o singura operatie.

Alte complicatii includ sangerari si hematom, serom, infectii, necroze ale pielii, asimetrii, subdenivelari limitate si in unele cazuri pot necesita reinterventie.

Rezultatul operatiei este excelent si durabil, daca pacientul/pacienta isi mentine echilibrul nurtritional. In cazul unei cresteri in greutate dupa operatie, depunerea grasimii se va face diferit in zonele invecinate fata de zonele lipoaspirate, de aceea se recomanda un regim igieno-dietetic corespunzator.