Frumusetea sta in armonie, iar in cazul sanilor in pastrarea proportiilor si a raporturilor cu dimensiunile umerilor, toracelui, taliei, soldurilor.
Sanii de dimensiuni foarte mari, care de cele mai multe ori sunt ptozati (cazuti) sunt foarte frecvent sursa de nemultumire pentru femei si unul din principalele motive pentru care apeleaza la chirurgul plastician.
In cazurile extreme (gigantomastie) greutatea sanilor poate provoca suferinte cronice (dureri ale coloanei vertebrale, dificultati cardiace). In cazul pacientelor supraponderale se pot face interventii suplimentare (liposuctii, abdominoplastii) pentru obtinerea unui aspect armonios complet.
Reductia mamara sau mamoplastia de reductie este o interventie prin care se indeparteaza excesul de piele, grasime si glanda mamara, iar tesuturile care raman sunt “reimpachetate” pentru a rezulta un san nou, mai mic si cu un aspect normal din punct de vedere estetic.
In functie de dorinta pacientei sanul rezultat poate avea o cupa mai mare sau mai mica, un san cu aspect mai tanar sau mai matur, un san mai rotund sau mai oval.
Sarcina si alaptarea dupa operatie
Candidata ideala la aceasta operatie este o femeie cu sani crescuti ca volum si aflati in pozitie lasata; o femeie care nu este si nici nu mai doreste sa ramana gravida, si care are o greutate corporala stabila. Sarcina si cresterea masiva in greutate dupa operatie pot altera, respectiv masca rezultatul per ansamblu al reductiei mamare.
Alaptarea in cazul unei eventuale sarcini ulterioare poate sau nu sa fie afectata, in functie de volumul initial al sanului si de tehnica operatorie. Discutati obligatoriu cu medicul dumneavoastra acest aspect inainte de operatie!
Procedura: ce trebuie stiut
Preoperator se fac analizele si investigatiile standard, in plus fiind necesare o mamografie si eventual o ecografie mamara. Interventia se efectueaza in perfecta stare de sanatate a sanului, in cazul in care exista modificari la examenul mamografic strategia de tratament va fi revizuita.
Operatia se face exclusiv sub anestezie generala si necesita un efort anestezic si chirurgical considerabil. Postoperator durerea este minima, mai pronuntat este disconfortul dat de tuburile de dren. Sanul nou format este edematiat (umflat) si are un aspect mai mult piramidal, urmand a ajunge in timp la o forma rotunda, naturala.
Complicatii
Complicatiile imediate posibile sunt cele comune oricarei interventii chirurgicale: hemoragie, hematom, serom, suferinte vasculare partiale tegumentare, infectie.
Complicatii tardive care pot aparea: cicatrici inestetice sau chiar cheloide, mici asimetrii sau imperfectiuni ale formei, sclerozare ischemica grasoasa (pot necesita sau nu revizie), pierdere partiala sau totala a sensibilitatii mamelonului.
Cicatrici postoperatorii
Cicatricile postoperatorii sunt de obicei in jurul areolei, vertical pe linia mediana si in pliul inframamar. Cea mai vizibila dintre ele este cea verticala, cea periareolara si inferioara fiind usor camuflate de structurile anatomice invecinate.
Aspectul estetic al cicatricilor este unul dintre punctele de maxim interes, atat pentru pacient, cat si pentru chirurgul estetician, de aceea tehnicile de sutura cu fire exclusiv pe sub piele au fost dezvoltate in acest sens.
Firele de sutura se topesc singure in organism si nu necesita scoaterea lor de catre medic. Postoperator se va face un management adecvat pentru consolidarea aspectului cat mai estetic al cicatricilor, ce dureaza pana la maturarea acestora. Bustiera purtata permanent dupa operatie, timp de cateva luni, este obligatorie pentru un aspect cat mai favorabil al sanului operat.