Ridicarea si remodelarea sanilor

Sanii cazuti sunt asociati mental cu imbatranirea si scaderea sex appeal-ului. Cauzele ptozei mamare ( asa cum se numeste in termeni de sepcialitate efectul de sani cazuti) pot fi variate: predispozitia constitutionala, sarcina si alaptarea, scaderile masive in greutate, inaintarea in varsta, combinatii ale acestor factori.

Pozitia si forma sanului pot fi modificate de catre chirurgul plastician prin procedee tehnice multiple. Exista grade diferite de ptoza si alegerea tehnicii difera de la o pacienta la alta, in functie de calitatea si cantitatea pielii, a tesutului glandular, precum si de dorinta si optiunile pacientei.

In general lifting-ul de sani consta in inlaturarea surplusului de piele, reasezarea mamelonului in pozitia normala si, atunci cand situatia o cere, in remodelarea glandei mamare pentru obtinerea unui efect durabil si a unui  aspect estetic superior (cresterea proiectiei anterioare a mamelonului).

Candidata ideala la o operatie de ridicare si remodelare a sanilor este o pacienta cu greutate stabila, care nu este insarcinata si nici nu doreste sa mai ramana. Operatia de ridicare a sanilor nu va impiedica lactatia la o eventuala sarcina ulterioara operatiei, dar aspectul sanilor dupa nastere si alaptare poate face necesara o reinterventie de ridicare.

Variatiile masive in greutate (in plus sau in minus) dupa operatie pot masca rezultatul per ansamblu al reductiei mamare in sensul ca se vor modifica raporturile gandite preoperator dintre dimensiunea si pozitia noua a sanilor si umeri, torace, talie, solduri.

Procedura: ce trebuie stiut

Inainte de operatie sunt necesare un set de analize si investigatii standard inainte de orice manevra chirurgicala. In plus se va efectua o ecografie mamara si/sau mamografie. Operatia este planificata doar in cazul in care toate rezultatele sunt in limite normale.

Operatia se face sub anestezie generala, modificarea aspectului sanilor este imediat dar forma si volumul final se vor definitiva dupa cateva luni. In unele cazuri exista tuburi de dren pentru cateva zile, ceea ce poate fi o sursa minora de discomfort fizic si psihic, dar in rest nu exista dureri in postoperator. Este obligatorie purtarea unei bustiere in primele luni dupa operatie pentru a obtine un aspectul optim al sanilor.

Complicatii

Complicatiile posibile imediate sunt cele comune oricarei interventii chirurgicale: hematom, serom, infectie, suferinte ischemice la nivelul tesuturilor, scaderea temporara a sensibilitatii mamelonului; pentru fiecare exista manevre si tratamente locale care  le vor rezolva usor.

Complicatiile tardive (la distanta de timp) sunt cicatricile inestetice, mici asimetrii, scleroze grasoase limitate. Unele pot necesita revizii ulterioare.

Cicatricile postoperatorii

Cicatricile postoperatorii sunt diferite in functie de gradul de ptoza (cadere a sanului) si implicit, de procedeul folosit de chirurg.

Ele pot varia de la o cicatrice rotunda in jurul mamelonului pentru ptoze minore, la cicatrice rotunda plus verticala in cazurile medii, pana la cicatrice rotunda plus verticala plus cicatrice inferioara in pliul de sub san.

Cicatricea periareolara (in jurul areolei) se plaseaza exact la limita dintre mamelon si pielea normala, ea fiind camuflata cu usurinta.

Cicatricea inferioara este proiectata in pliul de sub san, ea fiind de asemenea usor de ascuns.

Cicatricea verticala este cea mai vizibila si cu predispoziatia cea mai mare de a avea un aspect inestetic comparativ cu celelalte doua.

Un rol important in aspectul final al cicatricilor il au mai multi factori: tehnica si experienta chirurgului, calitatea firului de sutura, conduita sau gradul de cooperare al pacientei dupa operatiei, dar si organismul pacientei. Este cunoscut faptul ca o persoana care are cicatrici cheloide in alte zone va avea risc crescut de a dezvolta astfel de cicatrici si dupa operatia la sani.

Important de stiut este ca ridicarea sanilor nu modifica volumul sanului, ci doar forma tridimensionala si armonioasa a acestuia. Daca se doreste marirea cupei atunci se va apela la implante (vezi sectiunea separata Marirea si ridicarea simultana a sanilor cu implante mamare).