Injectari cu toxina botulinica (Botox®, Dysport®)

Ce este toxina botulinica

Toxina botulinica este un neuromodulator organic care blocheaza trecerea impulsului de la nerv catre muschiul corespondent.

Mai simplu spus, toxina botulinica este o substanta care contribuie la relaxarea musculara si – in consecinta – la disparitia sau atenuarea semnificativa a ridurilor.

“Botox” – in varianta americana, “Dysport” – in  varianta europeana, sunt denumirile comerciale ale unor produse care contin substanta numita “toxina botulinica”.

Toxina botulinica este indicata in principal pentru treimea superioara a fetei: ridurile de incruntare (glabelare); ridurile orizontale ale fruntii (de mirare); ridurile din jurul ochilor (laba gastei), ridurile nasului (bunny lines). Poate fi insa folosita cu succes in treimea inferioara a fetei si la nivelul gatului, cu sau fara asocierea fillerelor tisulare.

Prin lipsa de contractie si relaxarea zonei anatomice se obtine disparitia ridului de expresie si diminuarea partiala sau cvasi-totala a celor deja formate.

Metoda de remodelare faciala, nu doar tratament de riduri

In timp, principiul terapiei cu Botox/Dysport a evoluat de la un simplu “tratament de riduri” la o metoda de remodelare faciala. Printre altele, ridurile sunt cauzate (si) de activitatea musculara, dar si de malpozitia tesuturilor moi o data cu inaintarea in varsta.

Aspectul fetei in general (si aspectul  ridurilor in particular) este dat de actiunea cumulata a unui mare numar de muschi situati sub pielea fetei si a gatului. Acesti muschi ai mimicii au actiune complementara sau opusa unii cu altii, si exista un echilibru permanent intre ei.

Cunoasterea perfecta a pozitiei anatomice si a actiunii fiecarui muschi, precum si a “ajutatorilor” si “opozantilor” acestuia, poate permite medicului estetician,  cu ajutorul toxinei botulinice,  sa modeleze intr-un sens favorabil balanta actiunii musculare si in consecinta, fata va aparea intinerita.

Sprancenele si colturile gurii sunt exemplele clasice de zone care pot fi repozitionate pentru un aspect mai tineresc, mai luminos, mai odihnit, mai vesel, dar si zone mai putin conventionale precum zona mandibulei sau a gatului pot fi tratate cu succes in cazuri atent selectionate.

Avantajele si dezavantaje toxinei botulinice (Botox, Dysport)

Injectarea este o procedura estetica neinvaziva, relativ simpla, usor de suportat, deloc sau foarte putin dureroasa, nu necesita perioada de convalescenta iar efectele sunt reversibile dupa o perioada acceptabila de timp (6 luni in medie).

Toxina botulinica este folosita in medicina de cateva decenii si experienta a aratat ca este o substanta sigura daca este injectata corect.

Dezavantajele sunt limitate la acelasi caracter reversibil si implicit la costurile de reinjectare.

Pe de alta parte, caracterul temporar poate fi de dorit, deoarece aspectul poate fi modelat in plus sau in minus de la o sedinta la alta, in functie de dorintele si nevoile pacientului.

Contraindicatiile toxinei botulinice

Contraindicatiile injectarii de Botox/Dysport sunt afectiunile neuromusculare (miastenia gravis, boala neuronului motor, sindrom Lambert-Eaton), sarcina, lactatia, tratamente concomitente care pot afecta transmiterea neuromusculara, ptoza palpebrala.

Virozele, guturaiul, inflamatiile si infectiile locale necesita amanarea procedurii pana dupa vindecare.

Pregatirea pentru interventie

Cu minim o saptamana inaintea interventiei, pacientul trebuie sa urmeze tratamente anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene sau diete cu suplimente de vitamina E care cresc riscul de sangerare si hematom.

Procedura si post-procedura

Injectarea propriu zisa este o procedura care dureaza cateva minute dar efectul vizibil apare abia dupa cateva zile. Se instaleaza progresiv si devine complet la 14 zile.

Pacientul se poate intoarce la o activitate relativ normala imediat dupa injectare sau dupa 2-3 ore de repaus cu gheata aplicata local, dar va evita in urmatoarele zile masajul local, expunerea la soare, sauna, efortul fizic. Machiajul este permis dar cu manevre precaute.

Usoare semne de inflamatie (roseata, edem, durere) pot aparea la locul de injectare dar sunt pasagere. Un mic hematom se poate produce ocazional prin lezarea unui vas in momentul patrunderii acului. Daca aparitia lui nu a putut fi prevenita prin aplicarea de presiune si gheata local, el se va resorbi in 6-8 zile, timp in care va fi camuflat cu machiaj.

Riscuri si complicatii posibile

Complicatiile injectarii de toxina botulinica sunt legate de difuzarea si migrarea substantei in zone invecinate, cu efecte nedorite estetice si functionale.

Injectarea dozelor precise si respectarea indicatiilor medicului reduc aceasta complicatie catre procente infime. Reactia imunologica si formarea de anticorpi este extrem de rara si poate aparea la pacientii la care tratamentul este efectuat de mult timp si cu doze mari de toxina botulinica si consta in lipsa de raspuns dupa injectare intr-un moment care nu poate fi preconizat.

Rezultatul insuficient nu este o complicatie, el tine de raspunsul individual si de masa muschiului injectat. O completare este necesara si indicata, dar dupa 1 luna de la prima injectare.

Pierderea expresiei faciale poate fi considerata sau nu o complicatie, in functie de ceea ce isi doreste pacientul. Pentru un tratament optim al ridurilor, fara a pierde complet expresia fetei este indicata asocierea injectiilor de Botox / Dysport cu fillere.  Aceasta asociere creste intervalul dintre injectari si scade sansa de formare de anticorpi.

Solicitati o consultatie la doctorul Ioan Marinescu pentru a discuta in detaliu solutia cea mai potrivita pentru tipul dumneavoastra de problema.