PRP – Injectarea de plasma bogata in trombocite

 

Ce este PRP?

Injectarea de plasma proprie – PRP, Platelet Rich Plasma – este o metoda alternativa, non-invaziva de rejuvenare a tenului si zonelor cu riduri de mica adancime.

Avantajul major al acestei metode este acela ca foloseste propriul material al pacientei/pacientului. Nefiind vorba de produsi de sinteza, ci de propriile celule ale organismului responsabile de reparare si regenerare a tesuturilor, rezulta ca riscul de intoleranta si alergii este inexistent.

Conceptul tratamentului cu PRP este diferit fata de mai cunoscutele tratamente cu acid hialuronic. Daca in cazul fillerelor scopul este de a umple ridul cu materialul injectat, in cazul PRP injectarea nu are scopul de a umple, ci de a produce stimularea biologica de colagen nou, ducand la un aspect intinerit al zonelor tratate.

Mecanismul de actiune trombocitelor

Sangele este alcatuit din mai multe componente: plasma, eritrocite, leucocite, trombocite. In mod normal, in situatia unei rani, plachetele (trombocitele) devin active si sunt raspunzatoare intr-o prima faza de oprirea sangerarii prin initierea coagularii cu formarea unui cheag de sange, iar apoi activeaza repararea si regenerarea tisulara a zonelor deteriorate prin atragerea  locala a factorilor de crestere si activarea celulelor stem mezenchimale. Rezultatul final este regenerarea unui tesut nou, bogat in colagen, cu celule si vase de sange normale.

Ce presupune un tratament cu PRP

Procedura este una neinvaziva si dureaza in total maxim 20 de minute. Pe scurt, pacientei/pacientului i se recolteaza o cantitate mica de sange intr-o eprubeta speciala din kitul oferit de firma producatoare, sangele este centrifugat si in urma centrifugarii sunt separate componentele necesare tratamentului (plasma, trombocite, factori de crestere, celule stem), care apoi sunt activate si injectate in zona sau zonele dorite.

Efectele locale sunt:

  • revitalizarea si regenerarea celulelor dermului
  • netezirea, ameliorarea ridurilor si cutelor de mici adancime, dificil de tratat prin alte metode
  • stimularea productiei de colagen nou

Zonele de electie pentru PRP

Fata (obraji, periocular, frunte, peribucal, barbie), decolteul, fata dorsala a mainilor, bratele, umeri, picioarele si in general orice zona care prezinta deteriorare datorita agentilor externi sau interni.

Anumite cicatrici sau vergeturi se pot ameliora cu PRP.

Zonele de alopecie de pe scalp pot fi tratate cu PRP pentru stimularea cresterii parului deoarece procedura stimuleaza celulele stem care sunt inca prezente in folicul, chiar dupa pierderea parului.

Anestezia pentru PRP

Procedura este foarte putin dureroasa si nu necesita anestezie. Alternativ, pentru zonele mai sensibile se poate folosi o crema anestezica inainte de injectare.

Reactii adverse si complicatii PRP

Fiind vorba de propriul material, alergiile, suparadozarea sau intoleranta sunt absente. Exista riscul unor mici inflamatii trecatoare la locul de injectare, dar acestea apar datorita fenomenului de microagresiune al acului in tesut, si nu produsului injectat. De asemenea, mici hematoame pot aparea in special in zonele perioculare, ele disparand in 7-8 zile.

 Instalarea si durata efectului PRP

Spre deosebire de fillerele clasice unde efectul este instant, in cazul PRP este nevoie de o perioada de timp necesara sintetizarii de colagen nou. Aparent aceasta perioada de asteptare poate constitui un dezavantaj dar trebuie tinut cont ca vorbim de un proces natural de regenerare si ca acestea sunt limitele naturii umane.

La aproximativ o saptamana de la injectare se observa o stralucire si un aspect tanar al pielii. Incretiturile si ridurile fine se estompeaza progresiv la 4 saptamani, pe masura ce se sintetizeaza colagenul cel nou.

Efectul este mai de durata decat cel al fillerelor cu acid hialuronic: 10 – 12 luni.

Procedura poate fi repetata fara nici un risc, fie in acelasi loc fie in alta regiune in functie de dorinta pacientei/pacientului, strategia de repetare stabilindu-se la consultatie.

 

Solicitati o consultatie si discutati in detaliu cu doctorul Ioan Marinescu pentru a afla care este cea mai potrivita solutie pentru tipul dumneavoastra de problema.