Procesul de imbatranire consta intr-o multitudine de modificari care au loc nu numai la nivelul pielii, ci si in absolut toate tesuturile: grasime subcutanata, fascii, muschi, ligamente si os.
Fiecare tesut sufera propriile modificari iar aspectul final este dat de suma transformarilor fiecarui strat anatomic in parte. Exista mai multe metode de combatere a ridurilor si tine de priceperea medicului chirurg sa propuna cea mai buna combinatie a acestora, adaptata in functie de pacient.
Semnele imbatranirii: ridurile si forma fetei
Producerea ridurilor: cauze si proces
Imbatranirea tesuturilor are doua tipuri de cauze: externe si interne.
Cauzele externe sunt factorii de mediu si comportamentali care agreseaza lent si continuu organismul nostru: expunerea la soare si la radiatii UV in general, frigul, vantul, fumatul, forta gravitationala.
Factorii interni sunt modificari intratisulare degenerative universale (scaderea elasticitatii si tonusului tisular, atrofie).
Aceste doua tipuri de cauze, combinate, duc la modificari complexe pe care le vedem in oglinda o data cu trecerea timpului.
Pielea isi pierde din fibrele elastice si din fibrele de colagen existente in derm si pielea devine flasca, subtiata, ridata, deshidratata. Grasimea subcutanata sufera modificari calitative si cantitative in timp, muschii isi pierd din elasticitate si tonicitate, iar tesutul fibros care are rol de sustinere degenereaza si se alungeste sub actiunea permanenta a fortei gravitationale. Cu alte cuvinte, tesuturile care sunt sub piele se ptozeaza (cad), si apar pungi si pliuri cutanate care se adauga ridurilor datorate modificarilor intrinseci ale pielii.
Forma fetei: de la V la V rasturnat
Conceptul de “V” al fetei descrie foarte simplu si per ansamblu transformarile descrise anterior.
O fata tanara are contururi clare, cu o trecere lina intre zona pleoapei si obraz, cu grasimea malara, regiunea zigomatica si obrajii trofici ce dau fetei un aspect de litera “V” orientat cu varful spre barbie si deschiderea in partea superioara a fetei.
Chiar daca exista variatii genetice, cu timpul “V-ul” facial isi muta partea evazata inferior, si devine un V rasturnat, cu alte cuvinte partea inferioara a fetei cade datorita migrarii tesuturilor moi odata cu procesul de imbatranire.
Ce poate face chirurgia estetica
Trebuie sa fim realisti si sa acceptam faptul ca procesul de imbatranire nu poate fi oprit. Cu toate acestea, evolutia lui poate fi incetinita prin diverse tratamente dermato-cosmetice de intretinere.
Chirurgia estetica sau tratamentele neinvazive, folosite in combinatia si in masura potrivita, ne vor ajuta sa indepartam de pe chip o parte din semnele de imbatranire, facandu-ne sa parem mai tineri cu cativa ani.
Trebuie stiut insa ca nu exista un tratament unic ideal care sa combata toate modificarile provocate de inaintarea in varsta, indiferent de complexitate sau de cost. Fiecare tratament existent la ora actuala se ocupa de un numar restrans de modificari sau chiar de o singura modificare.
Metode de tratament combinate
Cu cat tratamentul este mai complex si isi propune rezolvarea mai multor cauze si efecte, cu atat el este mai agresiv si mai costisitor. Si viceversa, un tratament simplu rezolva de cele mai multe ori un efect, fara a se ocupa de cauza, dar in cazurile potrivite este un tratament suficient si eficient.
Operatiile chirurgicale
Evident, cele mai eficiente metode de rejuvenare (intinerire) sunt operatiile chirurgicale precum liftingul facial sau blefaroplastia, care repozitioneaza tesuturile ptozate, recontureaza fata, inlatura excesul de piele, diminueaza pliurile cutanate. Dar aceste operatii sunt mai invazive decat interventiile ne-chirurgicale si necesita recuperare si ingrijire postoperatorie. In plus, nu vor trata modificarile intrinseci ale pielii care sunt tratate prin metode neinvazive (peelinguri, rejuvenare cu laser CO2, aminoterapie, mezoterapie etc).
Interventiile neinvazive
La capatul opus sunt interventiile neinvazive precum injectarea de toxina botulinica sau injectarea de fillere direct in riduri si pliuri cutanate, care vor ameliora aspectul ridului dar nu vor rezolva cauza (ptoza tisulara).
Diferenta intre toxina botulinica (substanta activa a carei denumire comerciala poate fi „Botox” sau „Dysport” etc) si fillere (care pot fi cu acid hialuronic, cu aminoacizi etc.) este data de felul in care aceste substante actioneaza. Toxina botulinica se injecteaza de obicei la nivelul fruntii, mai precis in zona de incruntare si are efect de relaxare a muschiului, de detensionare, pentru a ajuta fata sa nu mai stea in tensiune si sa provoace riduri. Toxina botulinica atenueaza ridurile sau le elimina in cele mai bune cazuri, dar nu toate ridurile pot fi tratate cu toxina botulinica.
Daca ridul s-a permanentizat si nu poate fi ajutat de relaxarea muschiului prin injectare cu toxina botulinica, atunci se poate apela fie la umplerea ridurilor cu filleri tisulari, fie la peeling chimic, laser, sau PRP. Fillerele vin sa umple santurile create de rid si sa completeze in felul acesta actiunea toxinei botulinice.
Volumizatoarele biodegradabile
O solutie intermediara intre operatiile chirurgicale si metodele neinvazive, care isi propune si rezolvarea cauzei (ptoza si migrarea tesuturilor) este cea a volumizatoarelor biodegradabile – un alt fel de filler care reda volum fetei, contribuind la mentinerea aspectului tineresc de fata in forma de V. Metoda este neinvaziva, cu o eficienta, durata si un cost mai mari decat cel al fillerelor injectate la nivelul ridurilor, dar mai mici decat ale unei interventii chirurgicale.
Fiecare procedura are indicatiile si limitele proprii dar prin combinarea metodelor de rejuvenare nu numai ca se va obtine un efect superior fiecarui procedeu in parte, dar efectul final va reprezenta mai mult decat suma aritmetica a rezultatelor individuale; limitele si contraindicatiile unuia dintre procedee pot fi suplinite de celalalt.
De exemplu, toxina botulinica se poate asocia cu fillerele, volumizatoarele cu fillere si/sau Botox/Dysport, procedeele chirurgicale se pot completa cu metode neinvazive.
Pentru informatii complete despre fiecare dintre aceste tehnici cititi in acest site sectiunile dedicate fiecarei proceduri in parte.
Raspunsuri la cateva intrebari puteti gasi si la sectiunea Intrebari frecvente din acest site.
Solicitati o consultatie doctorului Ioan Marinescu pentru a discuta in detaliu solutia cea mai potrivita pentru tipul dumneavoastra de problema.