Tratamentul dilatatiilor capilare cutanate (Scleroterapia telangiectaziilor)

 

Dilatatiile capilarelor tegumentare (telangiectazii) si ale micilor vene cutanate sunt considerate inestetice. In general, ele nu sunt o problema din punct de vedere medical, dar sunt o sursa de disconfort psihic pentru cele mai multe femei, in special atunci cand poarta fusta sau rochie.

Telangiectaziile, ghemurile venoase si dilatatiile varicoase ale venulelor sub 3 mm diametru pot fi tratate prin scleroterapie.

Procedura se adreseaza exclusiv vaselor de mici dimensiuni, vasele cu diametrul mai mare de 4 mm avand indicatie chirurgicala.

Principiul este simplu, cu ajutorul unei seringi cu un ac extrem de fin se injecteaza in interiorul vasului o substanta care are efect iritant, inflamator asupra peretelui intern. Dupa injectare se poarta un pansament usor compresiv care determina lipirea peretilor inflamati.

Vindecarea procesului inflamator se face in cateva zile cu dezvoltarea unei cicatrici in interiorul vasului de sange. Cicatricea lipeste peretii vasului si in final il desfiinteaza.

Procedura si post procedura

Injectarile se fac de cele mai multe ori in mai multe etape si cu cantitati si concentratii progresive de substanta. Manevrele sunt usor dureroase in momentul patrunderii acului, dar injectarea in sine nu este perceputa ca durere.

Imediat dupa injectare apar semne de inflamatie locala sau usoare echimoze care vor trece in 6-8 zile.

Pentru definitivarea rezultatului se recomanda purtarea, timp de cateva zile, a unui pansament compresiv.

La 14 zile telangiectaziile mai sunt prezente dar ele nu mai sunt pline cu sange, disparitia lor facandu-se progresiv in cateva saptamani.

Scleroterapia are efect permanent asupra vaselor injectate, dar nu previne aparitia unor noi telangiectazii.

Reactii adverse: riscuri si complicatii

Reactiile adverse sunt in special cele date de inflamatie: de la eritem, edem local si pana la alergie locala si soc anafilactic. Pentru evitarea acestora se face initial o injectare in doza si concentratie redusa, dupa care, in functie de situatie, dozele si/sau concentratia se pot reevalua.

De cele mai multe ori sunt necesare 2-3 sedinte pentru fiecare zona (foarte frecvent avem de-a face cu ghemuri vasculare iar injectarile prea apropiate ca distanta pot determina complicatii locale de aceea abordarea secventiala, temperata si progresiva este de preferat).

 

Solicitati o consultatie pentru a discuta in detaliu cu doctorul Ioan Marinescu solutia cea mai potrivita pentru tipul dumneavoastra de problema.