Intrebari frecvente

 

Estetica neinvaziva

Care este cea mai recomandabila interventie neinvaziva pentru a scapa de riduri?

Tratamentul ridurilor nu are o reteta universala. Botox, fillere sau PRP  – toate ofera solutii impotriva ridurilor, si fiecare procedeu are avantajele, indicatiile si limitarile sale. In functie de localizarea ridurilor si de mecanismul principal care le produce, chirurgul estetician hotaraste care metoda de tratament este mai eficienta pentru a indeplini dorintele pacientei/pacientului. Frecvent, metodele trebuie combinate pentru un rezultat superior si cu o durata mai lunga. Mai multe detalii gasiti si aici Tratamentul combinat al ridurilor.

Se foloseste anestezia in interventiile estetice neinvazive?

Chirurgul estetician va alege sau nu sa foloseasca anestezia, in functie de procedura, de localizarea zonei tratate, si – nu in ultimul rand – de optiunea pacientei. Unele proceduri pot fi mai dureroase (de exemplu conturarea buzelor), in alte situatii aplicarea unui unguent anestezic local ingreuneaza tratamentul. Unele fillere contin si anestezic, ceea ce limiteaza indicatia de anestezie. Oportunitatea anesteziei locale va fi discutata la consultatie.

Interventiile estetice neinvazive (botox, fillere) lasa cicatrici?

Nefiind vorba de incizii, nu vor exista nici cicatrici.

Ce se va intampla daca nu voi mai dori sa repet interventia (injectie botox, fillere etc)?

Pentru mentinerea efectului interventiilor neinvazive este necesara repetarea procedurii la un interval de timp care difera in functie de substanta folosita, de zona tratata si de particularitatile anatomice ale pacientei/pacientului. Daca nu doriti sa repetati tratamentul, aspectul zonei tratate va reveni progresiv la cel de dinaintea primei interventii, evolutia ulterioara fiind cea naturala.

Exista contraindicatii la estetica neinvaziva?

Exista cateva contraindicatii universale: boli autoimune, inflamatii si infectii acute, afectiuni sau tratamente care cresc sangerarea, alergii anterioare la injectarea produsului. La acestea se adauga si contraindicatii particulare fiecarui tip de procedura. Pentru informatii detaliate va rugam consultati paginile dedicate fiecarei proceduri din sectiunea Estetica neinvaziva.

Am pleoapele lasate, dar mi-e frica de operatie, ce imi recomandati?

Surplusul de tesut nu poate fi modificat decat printr-o interventie chirurgicala, numita blefaroplastie.  Nici o procedura estetica neinvaziva nu va reduce un eventual exces la nivelul pleoapelor si acest lucru trebuie stiut clar de catre pacient(a) inaintea interventiei. Totusi, anumite tratmente care vizeaza ascensionarea pozitiei sprancenei pot avea rezultatul unei relative diminuari de exces de tesut la nivelul pleoapei superioare. La pleoapa inferioara situatia este si mai dificila, singurele rezultate fiind cu tratamente care rejuveneaza pielea si pot masca partial surplusul tisular.

As vrea sa fac un lifting facial, dar mi-e frica de operatie. Am alternative mai putin dureroase la liftingul facial?

Pana la un moment, da. Fillerele de volum pot duce la ascensionarea/ridicarea tesuturilor spre pozitia lor initiala, cu imbunatatirea conturului facial si diminuarea ridurilor nazo-labiale (ridurile din jurul gurii). Fillerele clasice si/sau toxina botulinica pot completa in functie de situatie rezultatul volumizatoarelor. In alte situatii PRP sau diverse tratamente cu laser pot fi mai benefice.

Cum scap de vergeturi?

Vergeturile sunt cauzate de distrugerea prin intindere a stratului profund al pielii – dermul. Dermul este si stratul din care se genereaza epidermul – stratul exterior al pielii. Cu alte cuvinte, orice leziune sau cicatrice in derm va duce automat la o cicatrice omoloaga in epidermul situat deasupra.

Cea mai buna cale de combatere a vergeturilor este prevenirea. Evitarea variatiilor bruste de greutate, folosirea cremelor dermatologice, ocazional anumite pansamente sunt solutii pe care vi le poate recomanda medicul curant.

In cazul in care totusi apar, vergeturile trebuie tratate imediat, in asa numita faza acuta. Cu cat vergeturile sunt mai noi si mai active (culoare mai rosiatica), cu atat sunt sanse mai mari de stopare a evolutiei, de maturizare si contractare a zonei deja distruse de fortele de intindere. Cu cat vergeturile sunt mai mature (mai vechi, mai albe la culoare), cu atat eficienta tratamentului este mai mica.

Ca posibilitati de tratament avem PRP sau aminoterapia, care ajuta la regenerarea dermului si implicit a pielii. La acestea se pot adauga tratamente topice.

Chirurgia estetica

Exista contraindicatii la chirugia plastica estetica?

Exista contraindicatii permanente si universale precum statusul biologic inadecvat datorat unor afectiuni cronice necontrolate prin tratamente cardiace, pulmonare, hepatice, renale, metabolice, boli autoimune. Anumite situatii amana interventia pana la rezolvarea problemelor existente: inflamatii si infectii (indiferent de localizare), tratament anticoagulant medicamentos sau naturist, sarcina si alaptarea. La acestea se adauga asteptarile nerealiste ale pacientului legate de rezultatul operatiei. Pentru informatii legate de contraindicatii specifice vizitati paginile separate din acest site, sectiunea Chirurgie estetica.

Care sunt riscurile unei operatii estetice?

Exista riscuri comune si riscuri specifice fiecarei interventii, exista complicatii imediate si complicatii la distanta. Ele sunt descrise amanuntit in sectiunea dedicata fiecarei interventii, aici.

Important de stiut este ca pentru aceste complicatii medicul dispune de solutii pentru a controla evolutia rezultatului. Colaborarea dintre medic si pacient este esentiala, atat pentru a scadea rata complicatiilor, cat si pentru eventuala tratare a acestora. De asemenea exista si riscul ca pacientul/pacienta sa fie nemultumit(a) de rezultat chiar in situatia unei evolutii favorabile a operatiei.

O consultatie preoperatorie minutioasa (sau mai multe) vor evita discrepanta intre asteptarile pacientului si posibilitatile procedeului chirurgical.

Cat timp dureaza vindecarea unei operatii estetice?

Vindecarea dureaza la fel de mult ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale. Exista o vindecare primara, la 12-14 zile, in medie, in functie de operatie. Muschii si osul necesita o perioada mai lunga de vindecare. Aspectul final insa va fi vizibil intre 6 si 12 luni, in functie de situatie.

Care sunt costurile totale ale unei operatii estetice?

Costurile la care trebuie sa se astepte pacientul care decide sa se supuna unei operatii estetice sunt:

  •  consultatia initiala (sau consultatiile daca este nevoie de mai multe intalniri)
  • analize si investigatii pre-operatorii
  • pretul implantelor (daca este cazul)
  • interventia chirurgicala si anestezia (echipa de medici si asistente, substantele si materialele folosite)
  • urmarirea post-operatorie (echipa de garda, tratamentul postoperator)
  • eventuale conformatoare post-operatorii (bustiere, corsete elastice)
  • cazarea in clinica
  • controalele si pansamentele postoperatorii pana la vindecarea primara
  • tratamentul medicamentos ambulator dupa externarea din clinica
  • tratamentul unor eventuale complicatii primare
  • alte tratamente suplimentare (daca este cazul)
  • controalele periodice la distanta

Inainte de a lua hotararea sa va operati, intrebati medicul ce este si ce nu este inclus in pretul interventiei chirurgicale pe care o doriti.

Pot fi nemultumit(a) de aspectul final al cicatricilor?

Este posibil. Incizie fara cicatrici nu exista. Desi putem influenta calitatea cicatricii postoperatorii prin tehnici chirurgicale specifice, prin materiale de sutura de calitate exceptionala, prin manevre si unguente postoperatorii, exista riscul de aparitie a unor cicatrici mai putin estetice.

Cateodata poate exista o predispozitie personala de a dezvolta cicatrici cheloide. De asemenea, anumite zone sunt predispuse la formarea de cicatrici cheloide si hipertrofice: stern, umar, genunchi. Gradul de cooperare al pacientului in postoperator si respectarea indicatiilor medicului chirurg vor influenta evolutia favorabila a cicatrizarii.

Cat timp trebuie sa evit expunerea la soare a cicatricilor de la operatie?

Aproximativ 1 an. Acelasi lucru este valabil si pentru solar.

Chirurgia sanului

Implantele mamare pot cauza cancer?

Nu este nici o legatura intre implantele mamare si cancerul de san. Implantele mamare sunt plasate in spatele glandei sau, si mai bine, in spatele muschiului pectoral si nu influenteaza absolut deloc aparitia tumorilor de san, fie ele maligne sau benigne.

Voi putea alapta normal daca am implante mamare?

Implantele mamare sunt situate in spatele glandei si eventual in spatele muschiului pectoral. In cazul in care implantele au fost introduse prin incizie in santul inframamar (sub san), glanda nu este lezata absolut deloc. Incizia prin marginea areolei poate distruge totusi cateva canale galactofore (care conduc laptele), de aceea este recomandata pacientelor care nu mai doresc sa nasca.

As dori sa-mi ridic sanii dar nu vreau cicatrici multe. Se poate?

Un grad mic de ptoza (cadere a sanului) poate fi rezolvat cu un implant cu proiectie inalta, care presupune o singura cicatrice. Insa dupa aceasta limita este necesara inlaturarea surplusului de piele, manevra care, evident, presupune cicatrici. In cazurile si mai avansate de ptoza mamara este necesara remodelarea sanului. In concluzie, decizia de a face operatia trebuie luata dupa ce s-a pus in balanta aspectul sanilor cazuti dar fara cicatrici, fata de sani cu forma frumoasa dar cu cicatrici.

Micsorarea sanilor este dureroasa?

Operatia de micsorare a sanilor se face sub anestezie generala, asadar pacienta nu simte absolut nimic. Postoperator durerile nu sunt mari, dar exista o usoara durere care poate creste in intensitate la anumite miscari, la mobilizarea tuburilor de dren. Aceste dureri trec cu un tratament antialgic (contra durerii) comun.

Implantele mai scumpe ma vor feri de orice fel de riscuri?

Nu, dar rata complicatiilor este mai mica in cazul implantelor cu o calitate mai buna, care sunt mai scumpe.

Prietena mea si-a pus implante de 350cc si arata foarte bine. As dori si eu la fel.

Desi foarte intalnita, aceasta abordare a chirurgului plastician este complet gresita. Alegerea implantelor mamare se face in functie de dimensiunile si caracteristicile fiecarei paciente. Cu alte cuvinte, ce i se potriveste unei paciente s-ar putea sa nu fie cea mai fericita alegere pentru o alta, ba dimpotriva.

Pot aparea vergeturi pe sani dupa operatie de implante mamare?

Da, se poate, in special daca se “forteaza limitele” tesuturilor. La consultatie, medicul analizeaza absolut toate datele din ecuatie si va mentiona daca exista riscul suplimentar de vergeturi, situatie in care va recomanda implante de dimensiuni mai mici.

Pot avea sensibilitate scazuta dupa operatia de implante la sani?

Pot aparea diferite senzatii la nivelul mamelonului, de la absenta sensibilitatii, la sensibilitate normala, pana la o crestere a sensibilitatii, dar aceste modificari sunt cel mai adesea temporare.

Pentru ca rezultatul operatiei sa se mentina timp mai indelungat, este mai bine ca implantul sa fie subglandular sau subpectoral?

Subpectoral.

Ce se intampla cu implantele la sani dupa nastere si alaptare?

Implantele nu patesc nimic, ele raman asa cum erau si inainte. Sanii vor trece insa prin modificari tipice acestor etape ale vietii, urmand evolutia lor naturala (hipertrofie, ptoza, hipotrofie sau revenire la dimensiunea anterioara sarcinii).

Pot face o interventie estetica la sani daca am varsta de 50 de ani?

Pentru o astfel de interventie estetica cel mai important lucru este ca starea generala a pacientei sa fie buna si sanii sa nu aiba modificari de structura (formatiuni tumorale). Varsta este mai putin importanta.

Cat timp trebuie sa feresc cicatricile de soare?

Aproximativ 1 an. De asemenea, solarul va trebui evitat macar in aceasta perioada, daca nu pentru totdeauna.

Cat timp dureaza efectul unei ridicari de sani?

Dupa operatia de ridicare, noul san va avea o evolutie normala in raport cu trecerea timpului, asemanatoare sanului neoperat. Greutatea mare a sanului, calitatea genetica deficitara a tesuturilor, o eventuala sarcina sau variatii mari de greutate vor influenta negativ durata rezultatului.

Nu in ultimul rand, tipul de interventie pentru ridicarea sanului va influenta intervalul de mentinere a rezultatului. Exista interventii relative mai simple, mai rapide, mai putin costisitoare din punct de vedere financiar si biologic, cu efect imediat foarte bun, dar care in timp vor dura mai putin decat o operatie putin mai complexa si mai costisitoare.

Intrebati chirurgul la consultatie despre toate variantele de operatie pe care le aveti si ascultati cu atentie toate avantajele si dezavantajele fiecarui procedeu in parte.

Chirurgia nasului (rinoplastia)

Este dureroasa perioada de recuperare dupa rinoplastie?

Contrar a ceea ce se crede, operatia este nedureroasa, datorita imobilizarii cu mese intranazale si atela externa. Disconfortul maxim din primele zile este dat de imposibilitatea de a respira pe nas, si nu de durere.

Pot respira mai prost dupa rinoplastie?

In cazul in care toate cauzele chirurgicale si medicale sunt tratate, dupa rinoplastie nasul va fi umflat atat pe exterior, cat si pe interior, edemul (umflatura) reducandu-se treptat. Vor exista perioade alternative de respiratie pe o nara sau pe alta, dar aceste episoade se vor diminua pana la disparitie intr-un timp variabil.

Pot exista tulburari de miros dupa rinoplastie?

Da, dar acestea sunt in general temporare si dispar odata cu edemul (umflatura).

Exista perioade din an mai indicate pentru rinoplastie?

Raspunsul clasic este acela ca primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru o operatie de rinoplastie. Dar daca pacientul evita expunerea la temperaturi extreme (frig sau caldura excesiva) rinoplastia se poate face in orice perioada a anului.

Ce restrictii am dupa rinoplastie?

Trebuie evitate traumatismele locale, expunerea la temperaturi extreme (caldura sau frig), sauna, efortul fizic, sportul, pozitiile cu capul in jos. Atentie si la pozitia in timpul noptii, dormitul pe o parte poate duce la edem crescut pe partea respectiva; dormitul cu fata in jos este absolut contraindicat pana la vindecarea definitiva.

Liposuctia

Ce se intampla daca ma ingras dupa liposuctie?

Cresterea stratului adipos va fi mai mica in zonele lipoaspirate si mai mare in cele invecinate. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta trebuie ca operatia sa fie facuta dupa stabilizarea greutatii, iar pacienta sa urmeze un regim de nutritie si sport permanent.

Am luat in greutate in ultimii ani. Ce operatie ar fi mai eficienta in cazul meu, liposuctia sau abdominoplastia?

Nici lipoaspiratia, nici abdiominoplastia nu sunt metode de slabit. Scopul lipoabsorbtiei (numita si liposuctie si lipoaspiratie) este de a inlatura depozite de grasime bine localizate, care rezista la regim alimentar si la exercitii fizice. Abdominoplastia inlatura, pe langa surplusul de grasime de la nivelul abdomenului, si o cantitate de piele care este in exces.

In urma cu doi ani am facut o operatie de lipoaspiratie la nivelul coapselor si am ramas cu o depresiune pe coapsa stanga. Ce solutie am la dispozitie?

Defectul respectiv se poate umple cu grasime proprie recoltata din alta regiune unde exista grasime in exces.

Abdominoplastia

Care este perioada de vindecare in cazul unei abdominoplastii?

Fiind o interventie de mare amploare, abdominoplastia necesita o perioada mai mare de vindecare primara, de 2 pana la 3 saptamani.

Exista drenuri in aceasta interventie si cat timp trebuie tinute?

De cele mai multe ori exista tuburi de dren pentru a evacua lichidele care se acumuleaza in cantitate mare in aceasta zona. Medicul chirurg va decide in functie de fiecare caz in parte, cat timp raman tuburile si care este momentul optim pentru a le suprima.

Se pot asocia abdominoplastia si liposuctia in acelasi timp chirurgical?

Da, dar rata complicatiilor este mai mare decat suma complicatiilor pentru cele doua operatii luate separat.

 

Aveti o intrebare care nu si-a gasit raspunsul in acest site? Completati formularul “Adreseaza o intrebare” si va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil. Multumim!

Pentru a discuta in detaliu cu Dr Ioan Marinescu despre solutia cea mai potrivita pentru tipul dumneavoastra de problema, solicitati o programare –  completand formularul de la sectiunea Contact sau scriind la adresa office@drmarinescu.ro.