Skip to main content

Chirurgia Nasului Rinoplastie

Generalități despre rinoplastie

În percepția generală termenul de rinoplastie se referă la corecția estetică a nasului prin procedeu chirurgical.

Pentru a fi în armonie cu restul feței, nasul trebuie să fie simetric și să păstreze trăsăturile generale ale feței. Un nas disproporționat poate strica aspectul feței, devenind sursa de nemulțumire pentru pacient.

În geografia feței, nasul joacă un rol important iar aspectul său va fi determinant pentru aspectul general al feței. O față plăcută este o față în care toate structurile – de la nas, la frunte, la gură, bărbie sau urechi – sunt proporționate și creează un aspect general armonios.

Pentru a fi în armonie cu restul feței, nasul trebuie să fie simetric și să păstreze trăsăturile generale ale feței. Un nas disproporționat poate strica aspectul feței, devenind sursa de nemulțumire pentru pacient.

Astfel, un nas cu trăsături ascuțite nu se va potrivi bine cu o față rotundă și invers. Un nas “în vânt” nu se va potrivi cu o bărbie puțin dezvoltată, și exemplele pot continua. Dar mai întâi de toate, un nas trebuie să-și îndeplinească funcțiile pentru care a fost creat: respirația și mirosul.

Rinoplastia poate contribui atât la îmbunătățirea estetică, cât la îmbunătățirea funcțională a nasului.

În percepția generală termenul de rinoplastie se referă la corecția estetică a nasului prin procedeu chirurgical. În realitate, rinoplastia poate avea atât scop cosmetic, cât și funcțional, putând corecta funcțiile nasului: respirație și mirosul.

Niciodată problema funcțională nu trebuie să fie neglijată, din contră, când există ea trebuie identificată și rezolvată cu prioritate.

O situație aparte apare atunci când disfuncționalitatea este subclinică: pacientul sau pacienta respiră pe nas la limita acceptabilului, nici foarte rău dar nici foarte bine, dar s-au obișnuit oarecum cu situația și se prezintă la chirurgul estetician focusați pe aspectul estetic. În acest caz, problemele funcționale trebuie rezolvate prioritar chiar dacă presupun costuri și durată operatorie suplimentare, altfel dificultățile de respirație se vor accentua postoperator și vor deranja în mod real și conștient pacientul.

Operația de corecție a nasului nu este o tehnică universal valabilă pentru orice pacient. Procedura finală este o sumă de procedee mai mici adresate fiecărei zone anatomice a nasului în parte (parte osoasă, parte cartilaginoasă, vârf, nări, sept etc).

Pentru fiecare zonă există tehnici de reducție, mărire, rotare, coborâre, îngustare etc, astfel încât operația finală trebuie să fie una personalizată pentru fiecare pacient în concordanță cu necesitățile și dorințele lui/ei.

Procedură. Pre și postoperator

La prima întâlnire cu chirurgul plastician, pacientul trebuie să se exprime cât mai exact în legătură cu așteptările și obiectivele de ordin estetic sau funcțional, în ordinea priorităților personale.

După o examinare completă a nasului, medicul oferă consiliere pacientului și se stabilesc de comun acord toate modificările care urmează să aibă loc.

Decizia de a se supune unei operații de rinoplastie nu trebuie luată sub impulsul emoțional de moment, ci este recomandat să se ia “la rece”, după o analiză exactă a situației și o discuție detaliată cu medicul chirurg.

Se vor efectua un set de analize de sânge și investigații, care sunt standard înainte de orice act chirurgical, iar dacă rezultatul este normal, se face programarea intervenției. Operația se face în perfectă stare de sănătate, iar în cazul pacientelor se va evita perioada de menstruație datorită riscului crescut de sângerare.

Operația se face sub anestezie generală pentru confortul maxim al pacientului.

Durata operației este variabilă, ea crescând proporțional cu numărul de obiective propuse. Deviația de sept, plastia cu grefe, reconstrucția de valvă internă sau externă vor crește întotdeauna timpul intervenției.

Inciziile pot fi exclusiv în interiorul nasului, sau pot fi în interior cu o extensie la nivelul columnei (porțiunea de țesut dintre cele două nări). Fiecare tehnică are avantajele și dezavantajele ei, iar alegerea tehnicii depinde de obiectivele operației.

Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli.

Postoperator pacientul are nevoie de protecție pe dorsul nasului – pe care o menține în general 12 zile – și de mese în interior pentru o perioadă în medie de 3 zile. Mesele împiedică respirația nazală, pacientul respirând pe gură în acest timp.

Echimozele și edemul (umflăturile) la nivelul ochilor sunt normale după rinoplastie, ele trecând progresiv la sfârșitul celor 12 zile când se înlătură atela și se suprimă firele.

În această perioadă pacientul va dormi exclusiv cu fața în sus (altfel nasul se va dezumfla asimetric), va evita efortul fizic, poziția în jos a capului, traumatismele. După înlăturarea meselor va încerca să respire cât mai mult pe nas (din cauza edemului intern și extern vor fi dificultăți temporare de respirație).

Picăturile vasoconstrictoare de tipul Olinth, Rinofug etc nu sunt încurajate, dar pentru curățarea nasului se va folosi ser fiziologic și bețișoare de urechi. Strănutul și manipularea nasului în timpul manevrei de ștergere trebuie evitate.

În cele 12 zile cât se păstrează atela se vor face câteva pansamente și toalete locale, pentru a dirija cicatrizarea în mod favorabil. Intervalul dintre pansamente se stabilește în funcție de situație și trebuie respectat conform indicațiilor. Purtarea ochelarilor va fi evitată timp de două luni.

Important de știut este că, deși avem o vindecare primară la sfârșitul primelor două săptămâni, nasul este încă umflat iar acest edem scade progresiv mai rapid în primele două luni și apoi din ce în ce mai lent timp de 8 – 12 luni. Abia după 1 an de zile putem spune că procesul de cicatrizare s-a terminat complet și vorbim despre aspectul final al operației.

Complicații

Ești la un click distanță de schimbarea pe care ți-o dorești.

Ce este rinoplastia și pentru cine este recomandată?

Cum mă pregătesc pentru rinoplastie?

Care este durata recuperării după rinoplastie și ce restricții sunt impuse în această perioadă?

Recuperarea după rinoplastie variază de la pacient la pacient, dar majoritatea pot aștepta să se întoarcă la activitățile zilnice în aproximativ 1-2 săptămâni. Umflăturile și vânătăile sunt comune, în special în jurul ochilor, și pot dura câteva săptămâni pentru a se rezolva complet. Este important să evitați activitățile fizice intense, ridicarea greutăților și să protejați nasul de orice posibil impact în primele luni după operație.

Care sunt riscurile și complicațiile posibile ale rinoplastiei?

Cât timp durează pentru a vedea rezultatele finale ale rinoplastiei?

Este dureroasa perioada de recuperare dupa rinoplastie?

Pot respira mai prost dupa rinoplastie?

Pot exista tulburari de miros dupa rinoplastie?

Exista perioade din an mai indicate pentru rinoplastie?

Ce restrictii am dupa rinoplastie?